Németh és Németh Borászat

Palkonyai Margó 2016

Évjárat

2016

Szín

Vörös

Típus

Bor

Szőlőfajta

Cabernet franc, Merlot, Cabernet sauvignon

Szárazság

Száraz

Ország

Magyarország

Borvidék

Villány

Alkoholtartalom

13,5 % Vol.

Kiszerelés

0,75 L

Fogyasztási hőmérséklet

18 C

Makár-dűlő magasabb, széljárta ültetvénye. Cabernet Sauvignon hangsúlyos bordói házasítás. Az összetétel: 70% Sauvignon, 20% Merlot, 10% Franc. Rubin színű, testes bor, érett gyümölcsökkel, vaníliával. 11 hónapos új francia Cadeau M és M+ hordókban érlelve.

  • Testes
  • Vanilliás
  • Nagy ajándék
  • Érett jegyek

4 400 Ft

-20%

3 500 Ft

Rendelhető
  • Testes
  • Vanilliás
  • Nagy ajándék
  • Érett jegyek

Makár-dűlő magasabb, széljárta ültetvénye. Cabernet Sauvignon hangsúlyos bordói házasítás. Az összetétel: 70% Sauvignon, 20% Merlot, 10% Franc. Rubin színű, testes bor, érett gyümölcsökkel, vaníliával. 11 hónapos új francia Cadeau M és M+ hordókban érlelve.

Az évjáratról

Mérsékeltnek mondható, és relatíve (különösen a nyári hónapokban) esős volt 2016, a szüreti időpont megválasztásán, illetve a fürtválogatáson nagyon sok múlott. A napos szeptemberrel korán kezdődő indiánnyár hozta vissza a reményt, így főleg a késői érésű fajták között sok elegáns, a megszokottnál talán karcsúbb, de örömteli tétel akad.

Cabernet franc

Fontos és régi bordeaux-i fajta. Általában halványabb, könnyebb, lágyabb és illatosabb bort ad, mint a cabernet sauvignon, hajlamos a zöldes, vegetális tónusokra is. Újabb kutatások szerint baszk eredetű, egyébként a cabernet sauvignon őse (egyik „szülője”, a sauvignon blanc mellett). Mo.-on 1300 ha terem belőle.

Merlot

Világfajta, az egyik „legengedelmesebb” kékszőlő: könnyű, savhangsúlyos sillert, és testes, tanningazdag, lekvárosan sűrű bort egyaránt lehet belőle készíteni a hozamkorlátozás, termőhely függvényében. Fajtajellege leginkább piros gyümölcsökben (eper, málna, szamóca) jelenik meg. A cabernet franc az egyik őse, magyarországi termőterülete kb. 2000 ha.

Cabernet sauvignon

A bordeaux-i borvidék meghatározó fajtája, a cabernet franc és a sauvignon blanc spontán kereszteződésével jött létre. Borának sav- és tannintartalma magas; jellegzetes aromajegye a feketeribizli, illetve nem megfelelő érettség esetén a zöldpaprika. A 18. század előtt nem említik, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy korábban nem is létezett: valószínűbb, hogy sokáig egyszerűen összetévesztették a cabernet franc-nal. Mo.-on kb. 2500 ha-on terem.